Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan een groendak

Daktuin van
de toekomst

Zeg niet zomaar een groendak of daktuin tegen een Biodak®. Dit innovatieve systeem is de daktuin van de toekomst. Groener, duurzamer en gezonder. Het intensief ontwikkelingsproces naar de optimale voedingsbodem creëert ongekende mogelijkheden voor groene daken. Vandaag en morgen.

Next level nature green

Planten en biodiversiteit verdienen het beste, ook in een daktuin. De ontwikkeling van het Biodak®-concept richtte zich op het vinden van de ideale voedingsbodem. Lavasubstraat, micro-organismen en natuurlijke componenten vormen een perfect evenwicht, zodat een Biodak® groeit en bloeit.

Bloemen

Hoe is Biodak® ontstaan?

Dertig jaar expertise
in groendaken

Biodak® is het resultaat van jarenlange ervaring met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van daktuinen. Oprichter Dirk Callens plantte met zijn onderneming in groendaken de eerste kiemen voor het innovatieve systeem, ondertussen 30 jaar geleden.

De liefde voor groen en zijn jarenlange expertise gaf Dirk door aan zijn kinderen Emma en Jonas. Emma richtte in 2018 EMC Greenroofs op, die Biodak® verder ontwikkelde. Het bedrijf van Jonas, JDC, focust zich op de productontwikkeling van substraten. Een gouden tandem.

Emma Callens

EMC Greenroofs

Anno 2023

+40K

Biodaken

+650K

Planten

+200K M²

Oppervlakte

Plant in hand

Eigen test- en
kenniscenter

Door onderzoek en innovatie wordt Biodak® steeds verder verfijnd en ontwikkeld. In het testlabo en de demotuinen in Aalter werkt ons team voortdurend aan productontwikkeling en -optimalisatie. Om samen met architecten en studiebureaus de groendaken en daktuinen van de toekomst te realiseren. Het is tegelijk een kennispunt waar je als tuinaannemer, projectontwikkelaar, architect of studiebureau inspiratie en informatie vindt.

Grond

Eigen substraat
voor een topresultaat

De jarenlange zoektocht naar de allerbeste substraten, micro-organismen en voedingsstoffen mondde uit in een unieke, eigen substraatsamenstelling. Dit hoogwaardig lavasubstraat vormt de basis voor elk Biodak®. Gewonnen uit de beste lagen van het Duitse Eifelgebergte heeft het een ideaal evenwicht van mineralen en organische stoffen. Toegevoegde micro-organismen optimaliseren deze voedingsbodem verder.

Wetenschap

Wetenschap als basis

Inzichten vanuit jarenlange ervaring en bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek versterken elkaar. In nauwe samenwerking met Prof. Em. groenbeheer, natuurbeheer en ecologie Martin Hermy (KU Leuven) brengen we in kaart welke planten en bomen het meest geschikt zijn bij welke substraatdikte, standplaats, seizoen, … Zo garanderen we dat een Biodak® jaar na jaar en 4 seizoenen lang zijn kleurvariatie en biodiversiteit behoudt.

Triangle

Bouwkundigestudie

De juiste opbouw van een Biodak® is uitvoerig getest en zorgvuldig gedocumenteerd, met studiebureaus en architecten als betrouwbare partners. Bij elk project krijg je een meetstaat en een lastenboek op maat. Zo voldoe je vlot aan de klimatologische, esthetische en bouwkundige eisen door de slimme opbouw, terwijl je echt landmarks ontwikkelt. In alle creatieve vrijheid.

Overtuigd van een Biodak®?

Logo biodak white

De voordelen
van een Biodak®.

Voordeel plant

Groener & gezonder

De optimale bodem en de meest geschikte plantkeuze resulteren in een gezonde, groene omgeving, het hele jaar door. Deze natuurlijke balans maakt je Biodak® bestand tegen stressmomenten, zoals droogte of hitte.

voordelen vlinder

Maximale biodiversiteit

De uitzonderlijke biodiversiteit maakt een Biodak® mooier, kleurrijker en interessanter dan andere groendaken. Bovendien biedt het meerwaarde voor het milieu en de omgeving. Daar wint iedereen bij.

Voordeel veer

Lichter gewicht

De unieke samenstelling van een Biodak® houdt het gewicht van onze substraatlaag beperkt. Dat maakt het systeem geschikt voor bijna elk dak, zonder ingrijpende en dure voorzieningen of aanpassingswerken aan gebouwen.

voordeel schep

Gemakkelijk in onderhoud

Een grote biodiversiteit met een minimum aan onderhoud. Een Biodak® moet slechts om de 3 jaar onderhouden worden. Een groot verschil met de intensieve verzorging van een traditioneel groendak.

Voordeel water

Optimale waterbuffering- & afvoer

Bij zware regenval vertraagt ons unieke substraat de waterafvoer naar de riolering en gaat zo overstromingen tegen. Tegelijk wordt het water van een Biodak® optimaal gebufferd voor eventuele droge periodes.

Voordeel materialen

Duurzame materialen

De materialen van een Biodak® zijn zorgvuldig geselecteerd, met oog voor duurzaamheid. De uitdaging en ons doel? Een Biodak® volledig plasticvrij aanleggen en tegelijk een lange levensduur garanderen.

Kiezen voor een Biodak® is kiezen voor de toekomst. Door zijn unieke samenstelling, opbouw en andere troeven is een Biodak® duurzamer dan een traditioneel groendak of groene zone..

Enkele
realisaties

Particuliere woning

Schoten

Candor

Antwerpen

Senzafine

Kortrijk

Quartier Blue

Hasselt

Gingerdale

Merchtem